Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Community and Site Discussions » Front Page News
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

Front Page News News and Rage3D articles as it appears on the frontpage.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old May 3, 2011, 09:59 AM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
caveman-jim
Deposed King of Rage3D
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 49,000
caveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badges


AMD AMD Unveils latest Phenom II, a 3.7GHz Quad Core Black Edition - 980

AMD today unveil their new flagship quad core CPU, the Phenom II X4 980. Clocked at 3.7GHz it's a speed bump from the Phenom II X4 975, released in the spring. The Black Edition moniker indicates an unlocked multiplier for easy CPU overclocking, and like the rest of the Phenom II processors it's made on Global Foundries' 45nm SOI process.


Rage3D does have a Phenom II X4 980 for testing, but last weeks Southern Storms delay testing of the little monster. We'll bring you our thoughts on the new processor later this week!

In the meantime, the CPU launches at ~$195USD, bumping down prices for the rest of the Phenom II's predictably. AMD's Phenom processor pricing page will be updated shortly to reflect the new CPU's. AMD expect immediate availability, although it may be a short time until (r)etails update their product pages.

Last edited by caveman-jim : May 3, 2011 at 10:06 AM.
caveman-jim is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2011, 10:23 AM   #2
Danny Nissan
high quality troll
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden Sweden
Posts: 4,041
Danny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficultyDanny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

Wonder how high it overclocks. Will it do 4.3+ GHz?
__________________
ASUS PG279Q | ASUS Strix GTX 1080 Ti OC 2025MHz/12.2GHz | Intel i7 3770K 4.7GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x8GB G.Skill TridentX DDR3-2400 10-12-12-31-1T | Fractal Design R4 | Be Quiet! Straight Power CM E9 580W | ASUS Maximus V Gene | SteelSeries Rival 310 | Qpad MK-50 | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung 850 Evo 250GB + 840 Evo 250GB | WD Caviar Black 1TB | Windows 10 Professional

iPhone 8 Plus
Danny Nissan is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2011, 10:33 AM   #3
caveman-jim
Deposed King of Rage3D
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 49,000
caveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badges


Default

I don't know, I will try as part of the review.
caveman-jim is offline   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old May 3, 2011, 11:58 AM   #4
Danny Nissan
high quality troll
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden Sweden
Posts: 4,041
Danny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficultyDanny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

Looking forward to reading it!
__________________
ASUS PG279Q | ASUS Strix GTX 1080 Ti OC 2025MHz/12.2GHz | Intel i7 3770K 4.7GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x8GB G.Skill TridentX DDR3-2400 10-12-12-31-1T | Fractal Design R4 | Be Quiet! Straight Power CM E9 580W | ASUS Maximus V Gene | SteelSeries Rival 310 | Qpad MK-50 | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung 850 Evo 250GB + 840 Evo 250GB | WD Caviar Black 1TB | Windows 10 Professional

iPhone 8 Plus
Danny Nissan is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2011, 01:33 PM   #5
moshpit
Resident Mac Hater
 
Join Date: Feb 2001
Location: United States PIT, PIT, PIT, in the PIT!!!
Posts: 19,876
moshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete stranger


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by Danny Nissan View Post
Looking forward to reading it!
Same here! Glad to see AMD pushing the clock speed barriers still!
__________________
If you feel like I'm hurting your wittle feelings too much, refer me to this thread : A new nicer moshpit???
"Go screw yourself Apple."
moshpit is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2011, 03:13 PM   #6
nycdarkness
ಠ_ಠ
 
Join Date: Apr 2007
Location: China NYC
Posts: 8,349
nycdarkness once won a refrigerator on 'The Price is Right'nycdarkness once won a refrigerator on 'The Price is Right'nycdarkness once won a refrigerator on 'The Price is Right'nycdarkness once won a refrigerator on 'The Price is Right'nycdarkness once won a refrigerator on 'The Price is Right'nycdarkness once won a refrigerator on 'The Price is Right'


Default

Price is too high imo considering what the opposition can sell you for the same price if you shop around. I feel bad for AMD in such situations tbh.
__________________
Under construction


nycdarkness is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2011, 03:32 PM   #7
caveman-jim
Deposed King of Rage3D
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 49,000
caveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badges


Default

They are priced competitively for the performance, I think. CPU's can't be judged on price alone unless you are thinking about drop-in upgrades, which means no Sandy Bridge machines. Platform cost (MB + CPU) applies for comparing to configurations where a user would buy such.

We already know AMD are launching two new processor lines this quarter, so the doom and gloom 'I feel bad for AMD' is really misplaced.
caveman-jim is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2011, 05:54 PM   #8
Akumajo
White Devil Bastard
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 5,546
Akumajo once held a door open for a complete strangerAkumajo once held a door open for a complete strangerAkumajo once held a door open for a complete strangerAkumajo once held a door open for a complete stranger


Default

Hey I forget but these new Phenom IIs are not compatible with old AM2 motherboards right?

I believe I am right but I don't know if this is the case.
__________________
3 Sony PlayStation 3 60GBs Artic Silver since Jan 2011.
Sony PlayStation 2, Sega Saturn, X-Eye, DC. Nintendo consoles NES, SNES, N64, GC. NEC Turbo Duo
AMD A10-6700, AMD A8-3520m, AMD Phenom II X6 1100t X4 980, Athlon X2 6400+, Nvidia GeForce GTX 285 EVGA FTW, GeForce GTS 250 1GB

"Originally Posted by Napoleonic View Post
If anything there's just still too many guilible people in the fanbase willing to accept this garbage star wars disney/Kennedy edition."

Helghast... till the end of days!!
https://www.youtube.com/watch?v=ruxcT6LEVzk Disney Star Wars SUCKS
http://www.youtube.com/watch?v=QESGXTFFZXM Kaz PTVD
http://www.youtube.com/watch?v=dogMXzbz9js
https://www.youtube.com/watch?v=L--rU3Wq3WU My Bugatti V
Akumajo is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2011, 06:34 PM   #9
FiggyG
Radeon Caribbean Islands
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 4,233
FiggyG once held a door open for a complete strangerFiggyG once held a door open for a complete strangerFiggyG once held a door open for a complete stranger


Default

Quote:
Originally Posted by Akumajo View Post
Hey I forget but these new Phenom IIs are not compatible with old AM2 motherboards right?

I believe I am right but I don't know if this is the case.
It should be compatible, but AM2+ sports a faster ht link than regular AM2. Just need a BIOS update and a board that can handle 125w.
FiggyG is offline   Reply With Quote
Old May 4, 2011, 11:02 AM   #10
Danny Nissan
high quality troll
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden Sweden
Posts: 4,041
Danny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficultyDanny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

When i was deciding between AM3 + X4 965 CPU or socket 1366 and i7 920 CPU the AM3 choise was more than 250 euros cheaper (motherboards way more expensive, and i wanted 3 memory sticks for tripplechannel).

I felt i could save that money for a new GPU instead.

Personally i think AMD are very agressive when it comes to their 6-cores CPUs. Their 1100T 6-core is selling for less than 160 euors here in sweden, thats really amazing IMO. A 6-core from intel cost waaaaaaay more, and then we dont even talk about platform costs.

I am actually thinking of grabbing one, and build a new AM3 system for my sister (only need to buy RAM and motherboard) and give her my current CPU. She has a 2.2GHz dualcore atm, so a 4Ghz should prove quite the upgrade for her.
__________________
ASUS PG279Q | ASUS Strix GTX 1080 Ti OC 2025MHz/12.2GHz | Intel i7 3770K 4.7GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x8GB G.Skill TridentX DDR3-2400 10-12-12-31-1T | Fractal Design R4 | Be Quiet! Straight Power CM E9 580W | ASUS Maximus V Gene | SteelSeries Rival 310 | Qpad MK-50 | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung 850 Evo 250GB + 840 Evo 250GB | WD Caviar Black 1TB | Windows 10 Professional

iPhone 8 Plus
Danny Nissan is offline   Reply With Quote
Old May 4, 2011, 11:34 AM   #11
moshpit
Resident Mac Hater
 
Join Date: Feb 2001
Location: United States PIT, PIT, PIT, in the PIT!!!
Posts: 19,876
moshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete stranger


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by Danny Nissan View Post
When i was deciding between AM3 + X4 965 CPU or socket 1366 and i7 920 CPU the AM3 choise was more than 250 euros cheaper (motherboards way more expensive, and i wanted 3 memory sticks for tripplechannel).

I felt i could save that money for a new GPU instead.

Personally i think AMD are very agressive when it comes to their 6-cores CPUs. Their 1100T 6-core is selling for less than 160 euors here in sweden, thats really amazing IMO. A 6-core from intel cost waaaaaaay more, and then we dont even talk about platform costs.

I am actually thinking of grabbing one, and build a new AM3 system for my sister (only need to buy RAM and motherboard) and give her my current CPU. She has a 2.2GHz dualcore atm, so a 4Ghz should prove quite the upgrade for her.
I guess all that is great if your doing a ton of workstation work or a lot of encoding. Otherwise, why was 6 cores so important?
__________________
If you feel like I'm hurting your wittle feelings too much, refer me to this thread : A new nicer moshpit???
"Go screw yourself Apple."
moshpit is offline   Reply With Quote
Old May 4, 2011, 12:25 PM   #12
Danny Nissan
high quality troll
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden Sweden
Posts: 4,041
Danny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficultyDanny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

Was quad cores important? Was dual cores important?

There will be a point in time where a quad will runs a game like crap (no matter the clock speed), and the 1100T will fly through it, just as what has happend to quad vs dual core now.
__________________
ASUS PG279Q | ASUS Strix GTX 1080 Ti OC 2025MHz/12.2GHz | Intel i7 3770K 4.7GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x8GB G.Skill TridentX DDR3-2400 10-12-12-31-1T | Fractal Design R4 | Be Quiet! Straight Power CM E9 580W | ASUS Maximus V Gene | SteelSeries Rival 310 | Qpad MK-50 | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung 850 Evo 250GB + 840 Evo 250GB | WD Caviar Black 1TB | Windows 10 Professional

iPhone 8 Plus
Danny Nissan is offline   Reply With Quote
Old May 4, 2011, 12:37 PM   #13
caveman-jim
Deposed King of Rage3D
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 49,000
caveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badges


Default

Don't discount the Turbo mode, either. 6 cores plus a three core turbo - all of which is tunable on Black Edition processors.
caveman-jim is offline   Reply With Quote
Old May 4, 2011, 02:18 PM   #14
moshpit
Resident Mac Hater
 
Join Date: Feb 2001
Location: United States PIT, PIT, PIT, in the PIT!!!
Posts: 19,876
moshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete stranger


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by Danny Nissan View Post
Was quad cores important? Was dual cores important?

There will be a point in time where a quad will runs a game like crap (no matter the clock speed), and the 1100T will fly through it, just as what has happend to quad vs dual core now.
Yes and no. There's tipping points, and often they are as IPC related as thread count related. Trying to "future proof" thread counts is rarely a long term effective solution. The money saved on hitting the "sweet spot" of threading means it's easier to keep up with both IPC and thread count, at a reasonably balanced rate that gets the most out of both.

Example, when quad cores first came out, it was often recommended to just get a faster clocked dual core and use the savings on a faster GPU. I didn't listen though (so am probably not the best advice giver on saving money), I got the Q6600 and overclocked the snot out of it
__________________
If you feel like I'm hurting your wittle feelings too much, refer me to this thread : A new nicer moshpit???
"Go screw yourself Apple."
moshpit is offline   Reply With Quote
Old May 4, 2011, 06:30 PM   #15
Danny Nissan
high quality troll
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden Sweden
Posts: 4,041
Danny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficultyDanny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

Yeah, and an overclocked Q6600 today is still enough for _all_ games there is.

However, no 4GHz dual core is enough for example ArmA II or Bad Company 2 compared to a Quadcore (ie a Q6600 at stock).

That, is my point.
__________________
ASUS PG279Q | ASUS Strix GTX 1080 Ti OC 2025MHz/12.2GHz | Intel i7 3770K 4.7GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x8GB G.Skill TridentX DDR3-2400 10-12-12-31-1T | Fractal Design R4 | Be Quiet! Straight Power CM E9 580W | ASUS Maximus V Gene | SteelSeries Rival 310 | Qpad MK-50 | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung 850 Evo 250GB + 840 Evo 250GB | WD Caviar Black 1TB | Windows 10 Professional

iPhone 8 Plus
Danny Nissan is offline   Reply With Quote
Old May 4, 2011, 08:00 PM   #16
moshpit
Resident Mac Hater
 
Join Date: Feb 2001
Location: United States PIT, PIT, PIT, in the PIT!!!
Posts: 19,876
moshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete stranger


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by Danny Nissan View Post
Yeah, and an overclocked Q6600 today is still enough for _all_ games there is.

However, no 4GHz dual core is enough for example ArmA II or Bad Company 2 compared to a Quadcore (ie a Q6600 at stock).

That, is my point.
No, it's not. I had that Q6600. 3 years ago. Try that puny chip on some of my Civ V mod maps, and then talk to me about it being enough. 5Ghz of Sandy Bridge barely does the trick.
__________________
If you feel like I'm hurting your wittle feelings too much, refer me to this thread : A new nicer moshpit???
"Go screw yourself Apple."
moshpit is offline   Reply With Quote
Old May 5, 2011, 03:22 AM   #17
Danny Nissan
high quality troll
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden Sweden
Posts: 4,041
Danny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficultyDanny Nissan can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

Didnt talk about mods. Its enough for games, in stock (without badly optimized mods or with crazy amount of units).

Else nothing is ever enough, since you can always create a mission in ArmA 2 with enough AI to drag down a 7 GHz sandy bridge 12 core and whine about it not being enough.

Those who bought the low clocked Q6600 can enjoy games perfectly today. However those who bought the E8400 and overclocked it to 4GHz are looking at upgrades atm. That is my point.
__________________
ASUS PG279Q | ASUS Strix GTX 1080 Ti OC 2025MHz/12.2GHz | Intel i7 3770K 4.7GHz [Noctua NH-U12P SE2] | 2x8GB G.Skill TridentX DDR3-2400 10-12-12-31-1T | Fractal Design R4 | Be Quiet! Straight Power CM E9 580W | ASUS Maximus V Gene | SteelSeries Rival 310 | Qpad MK-50 | Sennheiser HD-555 | SupremeFX III | Samsung 850 Evo 250GB + 840 Evo 250GB | WD Caviar Black 1TB | Windows 10 Professional

iPhone 8 Plus
Danny Nissan is offline   Reply With Quote
Old May 5, 2011, 07:44 AM   #18
poohbear
Radeon Evergreen
 
Join Date: Jul 2003
Location: Canada Toronto & Seoul
Posts: 1,865
poohbear is still being judged by the masses


Default

i dont understand this release, sandy bridge is out for months and is murdering AMD, and they release this?
__________________
4790k @ 4.6GHZ | Noctua NH-D14 | 16GB (2x8gb) Crucial Ballistex @ CL9 | Asrock Z97 OC Formula | Gigabyte G1 Gaming GTX 970 |
250gb Samsung 840 Evo & 240gb OCZ Vertex 3 MI & 2TB WD Black | Auzentech Forte 7.1 | Seasonic 760wt Platinum | DELL U2711 @ 1440p | Corsair 300R | Win 8.1
poohbear is offline   Reply With Quote
Old May 5, 2011, 11:04 AM   #19
caveman-jim
Deposed King of Rage3D
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 49,000
caveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badges


Default

Quote:
Originally Posted by poohbear View Post
i dont understand this release, sandy bridge is out for months and is murdering AMD, and they release this?
Instead of a 975, now you can buy a 980. Not every release has to be 'omgwtpwnzr competition!11!'.
caveman-jim is offline   Reply With Quote
Old May 5, 2011, 11:09 AM   #20
moshpit
Resident Mac Hater
 
Join Date: Feb 2001
Location: United States PIT, PIT, PIT, in the PIT!!!
Posts: 19,876
moshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete stranger


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by caveman-jim View Post
Not every release has to be 'omgwtpwnzr competition!11!'.
But, those are the most fun
__________________
If you feel like I'm hurting your wittle feelings too much, refer me to this thread : A new nicer moshpit???
"Go screw yourself Apple."
moshpit is offline   Reply With Quote
Old May 5, 2011, 11:23 AM   #21
caveman-jim
Deposed King of Rage3D
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 49,000
caveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badgescaveman-jim doesn't need no stinkin' badges


Default

I guess everyone is getting spoiled by the AMD graphics releases
caveman-jim is offline   Reply With Quote
Old May 5, 2011, 12:00 PM   #22
moshpit
Resident Mac Hater
 
Join Date: Feb 2001
Location: United States PIT, PIT, PIT, in the PIT!!!
Posts: 19,876
moshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete strangermoshpit once held a door open for a complete stranger


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by caveman-jim View Post
I guess everyone is getting spoiled by the AMD graphics releases
Actually, more like spoiled on the Nehalem to Sandy Bridge launch. I haven't felt too spoiled on AMD graphics releases anymore then I do on Nvidia graphics releases. It's the same percentage range improvement everytime. What excited me was going from a CPU that struggled to hit 4Ghz to one that nails 5Ghz and is faster per clock then the previous one.

THAT's what I'm spoiled on right now.
__________________
If you feel like I'm hurting your wittle feelings too much, refer me to this thread : A new nicer moshpit???
"Go screw yourself Apple."
moshpit is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AMD Phenom II X4 Quad Core 940 Black Edition 3.0GHz (Socket AM2+) bigmac12 General Hardware 3 Mar 9, 2009 07:51 AM
IBM Unveils Three Energy-Efficient Servers Powered by Quad-Core AMD Opteron™ Processo Lupine Front Page News 0 May 28, 2008 03:34 PM
AMD Readies “Black Edition” Phenom Processor, Phenom FX May Face Further Delay Android1 Front Page News 0 Nov 29, 2007 01:18 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:09 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink