Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Community and Site Discussions » Off Topic Lounge
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

Off Topic Lounge Discuss anything you want here folks. A place for computer junkies to boldly post Off Topic... Rant and rave if it is necessary, but just try to keep it clean!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Jan 26, 2004, 10:30 PM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
_leech_
Banned
 
Join Date: Sep 2001
Location: Canada Lost in time...
Posts: 16,787
_leech_ is still being judged by the masses


Default How much hard drive space is too much hard drive space?

So i'm panning in building a new system in a few months so i've been lining up parts and such, and one of the things i'm really stressing on this one is having more than adequate hard drive space because that's been a problem with the last two systems i've owned. Anyways, i have two 120GB Maxtor SATA drives and one 80GB Maxtor ATA133 drive lined up right now. The two 120GB drives i'm going to use in a RAID-0 array as my main drive while the 80GB one is going to be used primarily for backups and other important data (roms, cd/dvd images, Ghost images, school documents, etc). All-in-all, 320GB of storage, pretty adequate imho.

But i have this one friend of mine who insists that 320GB of storage is total overkill, so i beg the question: how much space is too much?
_leech_ is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:32 PM   #2
shockwave
canucklehead
 
Join Date: Jun 2003
Location: Canada SK
Posts: 15,041
shockwave can beat 'Minesweeper' on any difficultyshockwave can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

totally depends on how much space you think you are going to use. If you're going to do lots of 'burning ' and copying, then yeah lots of space is good. Personally, I could never use 320 GB. I only have a 40 GB hardrive, and by the time i fill that up, i reformat and get rid of all the crap that has accumulated. I always transfer my movies to disc as soon as I get them on my PC.

Your call. If I were you, I would use what you have RIGHT NOW, then if you need more, buy more. I'd never use that much...
shockwave is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:34 PM   #3
ATMArage
Revulva
 
Join Date: Jan 2002
Location: I went out shopping to get some noise
Posts: 3,620
ATMArage is still being judged by the masses


Default

No such thing as too much space, especially where the stuff you mentioned is concerned. Then again, I rip every CD I buy into 320bkps mp3s, so dwindling HDD space is often a problem with me
__________________
|:phr00t&vedjeez:|
-<: . ->Q . ) . `O

"Ergo, buttplug = gay"
~Missus
ATMArage is offline   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old Jan 26, 2004, 10:37 PM   #4
ShVen
Q3 4Ever :P
 
Join Date: Jan 2004
Location: Germany
Posts: 85
ShVen is still being judged by the masses


Default

well dude... i remember... wwwaaayyyy back in the day I bought a 20gig Quantum harddrive, it cost me 250$!!!

i already had a Samsung 20gig drive, which now totaled up to 40gig...I had that up to ummm, a month ago


when they both BROKE, and i went to the store... they didnt have anything under 120gb, which would have sot 119euro


but there was something that caught my eye:

"Western Digital 200gig 8mb Cache Special Edition Drive"

for 169Euro!!!!!!!! what im tryin to say is: Disk-Space by the gig is so cheap nowadays!!!!


go for it man, if you have the spare money! its not like the space is going to go to waste, at one point, you will have:
25 games installed,
15,000 MP3's,
150 DIVX movies
1 million pr0n pics :P:P

and then youll think: thank god i listened to ShVen over at Rage3d.net 3 years ago... now i can have all this sh*t on my comp!!!! w00t w00t
__________________
DFI NFII-ULTRA AL - NF2-400 ULTRA
AthlonXP 3200+ @ 10.5*210
1GB 2-2-7 Corsair XMS Pro w/ LED's :P
WD "Special Edition" 200gig 8mb Cache
Saphire Radeon X800 GTO @ 540/570
Creative SB Audigy
Terratec BT878 Tv-Card
Sony 32x12x40 / NEC 8x4x DVDR
-----------------------------------------------
ShVen is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:38 PM   #5
logen1869F
Banned
 
Join Date: Oct 2003
Location: Queens, NY
Posts: 5,766
logen1869F is still being judged by the masses


Default

well,if allu do is play games thene 320 gigs is too much, it will take you years to fill it and by thene there will be better and faster hd out. but if dl movies and stuff thene the more the better.

i personaly have only 67 gigs of space from both my hd, one is my game hd, theother is my movies.
logen1869F is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:43 PM   #6
typoEDR
Radeon Caribbean Islands
 
Join Date: Oct 2001
Location: Noitacol
Posts: 4,151
typoEDR is still being judged by the masses


Default Re: How much hard drive space is too much hard drive space?

Quote:
Originally posted by _leech_
But i have this one friend of mine who insists that 320GB of storage is total overkill, so i beg the question: how much space is too much?
320GB is adequate... for your mansechs porn





__________________
"Who's baby is that? What's your angle? I'll buy that."
typoEDR is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:45 PM   #7
scottweil4nd
Radeon Sea Islands
 
Join Date: Feb 2003
Location: Canada Smithfield, VA
Posts: 3,432
scottweil4nd is still being judged by the masses


Default

ive seen about 4 people now with 1 Terrabyte, 4x250 WD 250s SE
__________________
You gotta make your forums replies quick like this right:
lol lol roflol noob *** lol
scottweil4nd is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:46 PM   #8
Cloud
Radeon Volcanic Islands
 
Join Date: Sep 2003
Location: Midgar
Posts: 3,945
Cloud is still being judged by the masses


Default

With the recent computer I bought.. I only bought a 80 gig. Plenty of space... I'd like to get a Scuzzy for the games though.
__________________
» AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor
» MSI K9A2 Crossfire Motherboard
» 2x Western Digital Raptors RAID-0 Boot
» 8GB GeIL Black Dragon DDR2 RAM
» SAPPHIRE Radeon HD 4850
» Microsoft Windows 7 Build 7100
» 2x Hanns·G 28" Monitors 3840x1200
Cloud is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:47 PM   #9
jbarby
Victory is Mine!
 
Join Date: Jul 2003
Location: California
Posts: 1,749
jbarby is still being judged by the masses


Default

personally I would use the space but it depends on how much space you will use. It differes for each individual. Personally for me i do not think there exists too much space. I have a 80 gig in my main pc which i recently had problems because of the drive being 100% full. I had to delete a couple things. I have a pc at my parents house a 120 gig that is 100% full. And I moved some stuff over to my parents pc about 20 gig or so. Before I left back to my apartment. A firend of mine was a lucky bastard and got a couple large drives from a friends father that worked at a hdd company. Now he has 1 terabyte of storage. I helped him fill a good portion of it But I think he sold a couple hdd's to buy something else. Anywho since all the media attention since i'm on a college line i think i may lay low a little while probably cannot stop but not downloading wildly. And my dad said no more downloading that kind of stuff at home so ahem my ftp and stuff is turned off.
jbarby is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:49 PM   #10
JonZ
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Dec 2001
Location: Vietnam Unknown
Posts: 21,985
JonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin DieselJonZ exchanges holiday cards with Vin Diesel


Default

RIAA recommend you that 10gb hard drives are enough
JonZ is offline   Reply With Quote
Old Jan 26, 2004, 10:50 PM   #11
jbarby
Victory is Mine!
 
Join Date: Jul 2003
Location: California
Posts: 1,749
jbarby is still being judged by the masses


Default

MPAA as well
and the BSA
jbarby is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 12:29 AM   #12
Andrew275
Jeff Lange
 
Join Date: Jun 2001
Location: United States Washington
Posts: 4,571
Andrew275 is still being judged by the masses


Subscriber
Default

I got two WD 200 GB special edition drives on sale for $100 each a couple of months ago. I have them in a RAID 0, and then an extra 80 GB drive. 480 GB =

But no, you can never have too much space. You'll fill it up eventually. I used to think I'd never fill up my 500 MB drive, years ago.
Andrew275 is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 12:31 AM   #13
AsDDff
Resident EviL
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 8,946
AsDDff is still being judged by the masses


Default

200gb here... Id ont even use it all...
__________________
i cant wait till the sequal of gigli!! its gonna be awesome... im not a geek i am just social challenged!
AsDDff is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 12:41 AM   #14
citywok
Radeon Caribbean Islands
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 4,486
citywok is still being judged by the masses


Default

video capture with my tv tuner eats up 3gigs an hour. space goes very quickly at that rate.
citywok is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 12:45 AM   #15
Stoned Bob
Radeon Volcanic Islands
 
Join Date: Apr 2003
Location: Netherlands Amsterdam
Posts: 3,781
Stoned Bob is still being judged by the masses


Default

well if u have 320gb filled up and then drive goes broke then u losed 320gb of data
Stoned Bob is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 12:46 AM   #16
squid
Cute
 
Join Date: Jul 2003
Location: Australia 127.0.0.1
Posts: 14,429
squid knows why the caged bird singssquid knows why the caged bird singssquid knows why the caged bird singssquid knows why the caged bird singssquid knows why the caged bird sings


Default

you need LOTS of space, so you can have lots of stuff for us to leech on the DC hub
squid is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 12:54 AM   #17
HiThere
salty cracker
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 7,136
HiThere is still being judged by the masses


Default

Yup, nothing like doing a movie capture in uncompressed AVI format, just because you can...


Seriously though, I'd go for the reliability of the cheap DVD-R as a storage device over a massive hard drive any day, especially with 2 in Raid 0. One hard drive goes, and your data is done. A hundred-roll of DVD-R's can be had around $75, and that's 450GB not clogging up your svelt gaming setup. If it's a question of performance and you just want the Raid 0, go for it, but why the extra? Unless you're doing high-def captures or a lot of video editing, why not just spend that cash on one of the new video cards that's soon to be out? Seriously, do you let a windows install get old enough to hold all that data, and if so, what's your registry look like? Do you really need to have ALL your games installed at once? When one DVD can hold nearly a hundred hours of MP3 music, do you really need your entire collection on hard disk? What's it like backing up and re-formatting such a machine?
__________________
Butterscotch Morsels.
HiThere is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 01:42 AM   #18
TerminalEyesore
Radeon Evergreen
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 1,505
TerminalEyesore is still being judged by the masses


Default

Well, I can remember a little while back when I thought my 20 meg (yes, MEG) MFM drive was overkill. I can remember looking in a PC Shopper catalog (when they were monsterous) and seeing a 9 gig drive and thinking, "how ridiculous, no one would EVER need that", LOL. That MFM drive was a tank (and was about the same weight, and was as noisy). It never did crap out, but I finally moved on to IDE. I think my next drive after that was a 40 meg hard drive. I was really moving up in the world. It was hard to imagine using that much hard drive space (still working mostly in DOS at this time, and win 3.1, always tweaking the config.sys file and trying to get more conventional memory with QEMM). I think I moved up to a 1.2 gig and Win95 after that, and paying top dollar for it (around $200 I think, ROFL). Then 2.1 gig, then 8 gig, 20 gig, 40 gig, 80 gig, and finally, 120 gig (now). The cycle continues, and will probably never stop, as long as they can keep charging top dollar for current technology (and advance it slow enough to keep making money on it). But the rate of advancement does seem to be increasing, so don't expect your sufficient drive space to stay that way as long as it used to (if for no other reason than to feed the need to keep up with current technology).
So I guess just go with what you're comfortable with for now. That's all any of us can do in our never ending efforts to keep up in a market driven by planned obsolesence.
TerminalEyesore is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 01:44 AM   #19
logen1869F
Banned
 
Join Date: Oct 2003
Location: Queens, NY
Posts: 5,766
logen1869F is still being judged by the masses


Default

i wish ram would replace hd. life would be better
logen1869F is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 01:59 AM   #20
logen1869F
Banned
 
Join Date: Oct 2003
Location: Queens, NY
Posts: 5,766
logen1869F is still being judged by the masses


Default

logen1869F is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 03:41 AM   #21
UDHA
Clbuttic
 
Join Date: Apr 2003
Location: Australia Australia
Posts: 11,943
UDHA is still being judged by the masses


Default

40GB is enough for an office computer, a PC used for lots of gaming, music, videos etc, well you can't get enough space, not untill they tap into the infinity of the brain anyway.
__________________
The strong man is the one who is able to intercept at will the communication between the senses and the mind.
~ Napoleon Bonaparte (1769 - 1821)

First they came for the communists, and I did not speak out—because I was not a communist;
Then they came for the socialists, and I did not speak out—because I was not a socialist;
Then they came for the trade unionists, and I did not speak out—because I was not a trade unionist;
Then they came for the Jews, and I did not speak out—because I was not a Jew;
Then they came for me—and there was no one left to speak out for me.
By the late 1980s, Stallman had refined it to a more simple mnemonic:
"Don't think free as in free beer; think free as in [freedom]."
UDHA is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 04:26 AM   #22
Doozer
lollollollol
 
Join Date: Mar 2002
Location: England SE London, UK
Posts: 19,033
Doozer knows why the caged bird singsDoozer knows why the caged bird singsDoozer knows why the caged bird singsDoozer knows why the caged bird singsDoozer knows why the caged bird sings


Default

I currently have 200Gb on 2 pc's and most of the space is used.

My next system will have 2x200Gb drives

It depends how much you need to access on your pc and how much you download and do not need to burn to cd
__________________
Mobo : Asus P8777-V LX2 Processor : Intel Core i5 3570K 3.40GHz @ 4.40GHz Memory : 8Gb RAM
Graphics Card : GeForce GTX 690 Sound : Asus Xonar DGX 5.1 O/S : Win7, Monitor : 3 x Samsung 23"

Nikon D7100,
Nikkor 16-35mf f4
Sigma 120-400mm
Nikon 18-55mm kit lens,
Sigma 70-300 APO Macro,
Nikkor 50mm f1.8,
Sigma 150mm f/2.8 EX DG Macro HSM,
Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DG,
Sigma 17-70mm f2.8-4.5 HSM,
Sigma x2 TC
Remote shutter release ,
Raynox D250 closeup/macro attachment,
Kenko extension tubes,
reverse lens adaptor,
Nikon SB800 flash,
Vivitar 285HV Flash unit,
Tripod (x2),
Monopod



Rage3d flickr Group
Doozer is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 05:14 AM   #23
the chase
Radeon Northern Islands
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 2,433
the chase is still being judged by the masses


Default

If you use it who really cares.

80gb for my OS and games/program
30gb for my backup and Ghost images.

thats all i need, i dont get movies and Music. so i dont need that much space.
the chase is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 06:22 AM   #24
SpiTFir3
Who's the man?
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 2,548
SpiTFir3 is still being judged by the masses


Default

If i saved every single thing i dld off of kazaa i could prolly fill up a 320gb hd :P
__________________
Code:
         ((        ______
     _______     /\O    O\
    /O     /\   /  \      \
   /   O  /O \ / O  \O____O\ ))
((/_____O/    \\    /O     /
  \O    O\    / \  /   O  /
   \O    O\ O/   \/_____O/
    \O____O\/ ))    
SpiTFir3 is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 06:33 AM   #25
lmchv
Planet Express
 
Join Date: Dec 2001
Location: Peru Lima / Peru
Posts: 3,911
lmchv once held a door open for a complete strangerlmchv once held a door open for a complete strangerlmchv once held a door open for a complete stranger


Default

currently I have a 120GB WD SE hdd, and it's huge, I even haven't finished partitioning it
__________________
BEHEMOTH (Desktop): Asus ROG Maximus Z690 Formula | Intel Core i9 12900K + Asus ROG Strix LC 240 | Kingston Fury 64GB DDR5-5200 | LG 27GN950-b [email protected] | PowerColor Red Devil Radeon RX 6900 XT 16GB | CoolerMaster Cosmos C700P + Asus ROG Thor 1200W Platinum | Sound Blaster X AE-5 + Edifier R1280DBs + Edifier T5 + Logitech G935 | HyperX Alloy Elite RGB CherryMX Red + Logitech G502 Lightspeed + Logitech Powerplay | Samsung 980 Pro NVMe SSD 2TB + Samsung 970 Evo Plus NVMe SSD 2TB | LG BD-RE | Windows 11 Pro

Charquito (Desktop): Asus ROG Maximus XI Formula | Intel Core i9 9900K @ 5.0Ghz + Asus ROG Ryuo 240 | Corsair Ballistic 32GB DDR4-3000 | Dell U2713HM 27" | Asus ROG Strix Geforce GTX1080| Cooler Master Cosmos 2 + Thermaltake Toughpower 1200W | Logitech MK850 Performance | Samsung 950 Pro NVMe 512GB | Sony BD-ROM | Windows 11 Pro

Bloodzone.net Moderator
lmchv is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 06:48 AM   #26
mulciber
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Oct 2001
Location: United States Houston, TX
Posts: 6,585
mulciber is still being judged by the masses


Default

i have 3x 60gb drives, a 100gb, a 120gb, and a 185gb. on two cmputers...

i also have a dvd burner cause im running out of space
__________________
—· ···— ·· —·· ·· ·— ·——· ·—— —· ——··
[13:45:19] <Mulciber> PEACE TO ALAH! *explodes in crowd of children*
[13:45:47] <Hanners> lol
[13:45:52] <Robotzombie> clockwork knows all about exploding onto a crowd of children

mulciber is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 06:57 AM   #27
Tork64
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Feb 2003
Location: United States California
Posts: 9,320
Tork64 is still being judged by the masses


Default

For me, anything over 500GB is too much but that doesnt mean i wouldnt fill it up. I currently have only 2x40 gig harddrives. They are both slow and filled to the top and i never have room left. I always end up deleting some big file and then wanting them back. Like right now for example I want Vice city and Ive had that before a few times but had to delete it because of no HD space. I still need to get a bigger hd but no money atm. 2x120 Gigs would be perfect. If I had enough space to save all the files ive downloaded i wouldnt need to redownload everything , it would of saved me a TON of time. If I had to pick the #1 bottleneck on my computer it would be my Harddrive speed and space. My CD Burner is messed up so im pretty much asked out when it comes to saving anything on my puter :\NEED MORE ROOM !!!!!!!!!

Last edited by Tork64 : Jan 27, 2004 at 07:47 AM.
Tork64 is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 07:21 AM   #28
Kombatant
K to the max!™
 
Join Date: Nov 2002
Location: Canada Scarborough
Posts: 17,236
Kombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of Reputation


Subscriber
Default

As the others have said, you can NEVER have too much free space.
__________________
There is no spoon...
Kombatant is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 07:22 AM   #29
Gator
Unreal Android
 
Join Date: Jan 2001
Location: United States Connecticut
Posts: 11,894
Gator is still being judged by the masses


Subscriber
Default

Quote:
Originally posted by ATMArage
No such thing as too much space, especially where the stuff you mentioned is concerned. Then again, I rip every CD I buy into 320bkps mp3s, so dwindling HDD space is often a problem with me
agreed! The more the better! You also need to remember that games are getting bigger and bigger these days. UT2003 takes at least 5gigs of my 120gig drive, and it grows as I download more maps & stuff. Now multiply that times the number of games you own or plan to purchase, and you're talking a lot of space. Additionally I have at least 8gigs of music, at least 8gigs of video, ? gigs of pr0n, etc etc.

So do I think 320gigs is an overkill? No. And besides, if your running RAID then it's not 320gigs, it's more like 200gigs
Gator is offline   Reply With Quote
Old Jan 27, 2004, 07:45 AM   #30
Kombatant
K to the max!™
 
Join Date: Nov 2002
Location: Canada Scarborough
Posts: 17,236
Kombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of ReputationKombatant has achieved the Highest Pinnacle of Reputation


Subscriber
Default

Quote:
Originally posted by Gator
... ? gigs of pr0n,...
__________________
There is no spoon...
Kombatant is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How much hard drive space do you have? logical General Hardware 56 Jan 10, 2010 01:27 AM
Phantom Hard Drive Space Hidavi General Hardware 23 Jun 2, 2009 08:30 PM
Hard Drive Space Missing? raymondJohansson General Hardware 10 Sep 19, 2007 09:09 PM
Hard Drive: Unallocated Space Kinetics General Hardware 3 Oct 18, 2002 11:45 AM
hard drive space ? SkaarjMaster General Hardware 22 Aug 11, 2002 08:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:00 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink